Dupa Ideo Ideis IX

 10601720_788350151215483_105422193_n

Aflat la a 9-a editie, Ideo Ideis este festivalul de teatru care promite si nu minte.

In 2006, Andreea Bortun si Alexandru Ion si-au dorit mai mult pentru orasul Alexandria, “locuinta” evenimentului, asadar au creat un festival de teatru cu si despre tineri, care pas cu pas, pana in 2014, s-a dezvoltat intr-o concentrare de forte si de idei.

“Tu cand mai ajungi pe-acasa?” a fost deviza de anul acesta, o tema care s-a instalat chiar de la intrare, unde holul principal al Casei de Cultura din Alexandria era o sufragerie ad-hoc.

In ziua a 8-a, “Pai… despre ce vorbim noi aici, domnule?” de Catalin Stefanescu si in regia lui Alexandru Dabija, iar cu Marcel Iures si George Mihaita in distributie a fost, pe langa o lectie de istorie despre un univers rural aflat intre lumi, ca un dus rece, un ice bucket challenge dramatic. As putea sa vorbesc 3 zile si 3 nopti despre reusita acestui spectacol in ochii mei, dar o sa las curiosii sa o vada in stagiunea 2014-2015 de la Teatrul Act.  In ultima zi, a 9-a, am participat la 3 Master Class-uri cu mentorii Ideo Ideis, Medeea Marinescu, Andi Vasluianu, Vlad Zamfirescu, Marius Manole si Catalin Stefanescu, cu maestrul Victor Rebengiuc si in final cu actorul Vlad Ivanov. Am ras copios la glumele lor, am invatat din experientele povestite si le-am contemplat impreuna la cina de la Conciato. O sa mai mentionez si un drept pe care cei din echipa de la Domino, Ramnicu Valcea l-au castigat pe scena de la Ideo Ideis 2014 cu spectacolul “5 nuante de negru“, regia Alex Popescu, anume o reprezentatie la Festivalul International de Teatru de la Sibiu 2015. Urmareste in continuare Ideo Ideis pe Facebook, Instagram, YoutubeVimeo sau pe pagina oficiala www.ideoideis.ro.

Processed with VSCOcam with g3 preset

(Marcel Iures in “Pai..despre ce vorbim noi aici, domnule?”)  

Processed with VSCOcam with p5 preset

(Master Class cu mentorii Ideo Ideis)

Processed with VSCOcam with p5 preset

(show live acustic cu participantii inainte de Gala de inchidere Ideo Ideis 2014)

10 lucruri PE CARE le-am retinut de la Ideo Ideis 2014:

  1. “Meseria de actor nu se invata, se fura.” Victor Rebengiuc.
  2. Pentru incepatori este de mentionat ca maxima importanta are “sa inveti textul si sa nu te lovesti de mobila”.
  3. Iti trebuie un simt al introspectiei, un autocriticism destul de dezvoltat pentru ca maine sa fii mai bun decat azi.
  4. Sinceritate, sinceritate, sinceritate! Fata de public, fata de cel din fata ta, fata de tine.
  5. “Ca sa te gasesti pe tine, gandeste pentru tine”, spunea Socrate. Sandra Manu spune “Rezerva-ti o ora pe zi cu tine.”
  6. Cand vorbim de maturitatea in teatru, vorbim de fapt despre o imaturitate. E imaturitate in maturitate.
  7. Nu te pierde. “Draga, daca il jucam pe Otello nu ne pierdem buletinul, pentru ca altfel ne trebuie o Desdemona la fiecare spectacol!”, spunea Dem Radulescu.
  8. Calitatea teatrului depinde si de talentul publicului.
  9. Nu iti preda valoarea in schimbul materialului sau risti sa iti pierzi substanta ca actor, ca om: “joci in piesa 2 pe o franghie si esti franghia”.
  10. Succesul se obtine prin munca, dedicatie, repetitie si rabdare.

Invataturile nu se termina aici, echipa Ideo Ideis a facut o serie de episoade denumite “Sfaturi pentru spectatori“, pentru o educatie alternativa a publicului din salile de teatru. Va invit sa le urmariti:

Teatrul e un complex de elemente, de reactii, de substante si de stari de sine statatoare, teatrul este un experiment nesfarsit. El se perpetua de la cei mai priceputi, la cei mai putin priceputi, dar care au valori diferite din punct de vedere informational, tehnologic si cultural, iar acestia vin din urma cu o voce puternica si o putere creatoare destul de mare.

#Eaavrut

 

Multumesc Ideo Ideis,

Alexandra Badea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s